| Önceki başlık :: Sonraki başlık |
| Yazar |
Mesaj |
Perfectionist Rack Uzaylisi

|
Tarih: Cmt Mar 21, 2009 2:45 am Mesaj konusu: 5. Modülasyon Bazlı Efektler |
|
|
5.1 FLANGER:
Flanging efekti iki sinyalin miks edilmesiyle oluşmaktadır. Farkı yaratan orjinaliyle miks edilen ikinci sinyalin 5-15 milisaniye arasında bir gecikmeye sahip olmasıdır. Ve bu gecikme süresi değişmektedir. Bu olay frekans spekturumunda pikler ve çentikler oluşturur. Ayrıca bunlar kendi aralarında harmonik olarak uyumludur. Gecikme süresinin değişimi bunların frekans spekturumunda yukarı ve aşağı oynamasını sağlar.
Flanger ile Phaser cihazları benzer mantıkta çalışmaktadır. Fakat Flanger frekans spekturumunda birbiriyle müzikal olarak alakalı pikler yaratırken, phase cihazları frekans spekturumunda düzenli bir şekilde dağılmış az sayıda çentik yaratmaktadır.
Bir çok flanger üzerinde bulunan resonance control (rezonans kontrolü) ayarı sayesinde, flanger'daki dahili fidbek kontrol edilebilir ve bu sayede pikler daha da geliştirilebilir. Mesela bu değeri yüksek olarak ayarladığınıza jet uçaklarının çıkardığı sesin benzerini alabilirsiniz.
* Genel Kontroller:
1) Rate/Depth (oran/değer/derinlik): Frekans spekturumundaki çentiklerin ne kadar hızlı bir şekilde haraket etmesi gerektiğini ayarlamak içindir.
2) Intensity/Effect/Mix (yoğunluk/efekt/miks): Bu ayar geciken sinyalin seviyesini ayarlamak içindir. Bu sayede frekans spekturumundaki çentiklerin derinliğini değiştirilebilir.
3) Resonance (rezonans): Yukarda belirttiğim gibi, dahili bir fidbek kontrolü sayesinde peak değerlerinin belirginleştirilmesi içindir.
=> Flanger Aygıtları İçin Örnek Modeller:
MXR EVH-117
Ibanez FL-9
Boss BF-3 _________________ Arama'nın gücüne inanıyorum...
En son Perfectionist tarafından Çrş Eyl 30, 2009 3:00 pm tarihinde değiştirildi, toplam 1 kere değiştirildi |
|
| Başa dön |
|
 |

|
Tarih: Cmt Mar 21, 2009 2:46 am Mesaj konusu: |
|
|
5.2 CHORUS:
Chorus efekti flanger efektiyle aynı mantıkla çalışmaktadır. Yani frekans spekturumunda harmonik (müzikal) olarak ilintili pikler ve çentikler oluşturmaktadır. Tek farkı geciken sinyalin süresinin daha uzun olmasıdır. Fidbek (feedback) de çok az veya hiç olmadığı için, efekt bariz değildir.
* Genel Kontroller:
1) Rate/Depth (oran/derinlik): Frekans spekturumundaki çentiklerin ne kadar hızlı haraket edeceğini ayarlamak içindir.
2) Pre-Delay (ön-gecikme): Gecikme süresini kontrol etmek içindir.
3) Tone (ton): Sadece geciken sinyali veya genel sinyali kontrol etmek içindir.
4) Intensity/Effect/Mix (yoğunluk/efekt/miks): Geciken sinyalin seviyesini kontrol eder. Bu sayede frekans spekturumundaki çentiklerin derinlikleri arttırılıp, azaltılabilir.
Yukardaki chorus çalışma şekli vintage chorus için geçerlidir. Chorus günümüzde farklı bir teknikle daha üretilmektedir. Bu teknik ile daha güçlü ve biraz da detone bir efekt yakalanmaktadır. Bunu gerçekleştirmek için orjinal sinyal, hafifçe geciktirilen ve bemol/diyez arasında oynayan ikinci bir ses ile miks edilir. Günümüzdeki bir çok chorus bu mantıkla çalışmaktadır.
=> Chorus Aygıtları İçin Örnek Modeller:
Boss CE-2, CE-5, CEB-3
Ibanez CS-9
MXR M-134
Visual Sound Liquid Chorus _________________ Arama'nın gücüne inanıyorum...
En son Perfectionist tarafından Çrş Eyl 30, 2009 3:02 pm tarihinde değiştirildi, toplam 1 kere değiştirildi |
|
| Başa dön |
|
 |

|
Tarih: Cmt Mar 21, 2009 2:47 am Mesaj konusu: |
|
|
5.3 ROTARY SPEAKER:
Rotary Speaker'ın aslında orjinali Leslie Speaker'a dayanmaktadır. Leslie speaker, doppler efektinden faydalanılarak çeşitli ses efektleri yaratılmasını sağlayan bir amfi/hoperlör kombinasyonudur. Bizim gitar ekipmanlarımızda kullandığımız rotary efekti ise aslında bunun bir simülasyonudur.
Leslie Speaker hakkında detaylı bilgi için:
http://en.wikipedia.org/wiki/Leslie_speaker
=> Rotary Speaker Aygıtları İçin Örnek Modeller:
Boss RT-20
Line6 Roto-Machine
DLS RotoSim
Eventide Mod-Factor _________________ Arama'nın gücüne inanıyorum... |
|
| Başa dön |
|
 |
Ozi
|
Tarih: Pzr Mar 29, 2009 10:01 am Mesaj konusu: |
|
|
| Ben speakerın ne işe yaradığını anlayamadım. Çalışma prensibi ney, neden kullanılır, faydası nedir? |
|
| Başa dön |
|
 |
KaRaBaSH
|
Tarih: Pzr Mar 29, 2009 12:29 pm Mesaj konusu: |
|
|
| Rotary speaker efektleri, dönen bir hoparlörden gitarının sesinin çıktığı durumu modeller. Sesin belli frekansları gider-gelir, gider-gelir. |
|
| Başa dön |
|
 |
Oraceous Countryci!

|
Tarih: Pzr Mar 29, 2009 8:11 pm Mesaj konusu: |
|
|
Wikipedi linkini de koymuş Perfectionist, oraya da bakarsan göreceksin ki bir çok meşhur gitar tonu içinde bu Leslie simulatör veya orjinali var. Leslie bir bakıma flanger, chorus ve tremolonun uzaktan akrabası. _________________ Gitaristin parmakları sarı, tonu yeşildir...
GG |
|
| Başa dön |
|
 |
Ozi
|
Tarih: Pzr Mar 29, 2009 8:30 pm Mesaj konusu: |
|
|
| Peki Talk Box ne oluyor? Speaker ile ilgili bir şey sanırım o da. |
|
| Başa dön |
|
 |

|
Tarih: Pzr Mar 29, 2009 8:34 pm Mesaj konusu: |
|
|
| Oraceous demiş ki: | | Wikipedi linkini de koymuş Perfectionist, oraya da bakarsan göreceksin ki bir çok meşhur gitar tonu içinde bu Leslie simulatör veya orjinali var. Leslie bir bakıma flanger, chorus ve tremolonun uzaktan akrabası. |
Aynen öyle. Ben detaya fazla inmiyim diye direk oraya linki koydum. Çünkü Leslie speaker'ı anlatmaya başlasam konu çok uzayacaktı ve açıkçası gereksiz bilgi olacaktı. Sonuçta gitar ekipmanında kullandığımız şey Rotary simulasyonu, kendisi değil. _________________ Arama'nın gücüne inanıyorum... |
|
| Başa dön |
|
 |

|
Tarih: Pzr Mar 29, 2009 8:38 pm Mesaj konusu: |
|
|
| Ozi demiş ki: | | Peki Talk Box ne oluyor? Speaker ile ilgili bir şey sanırım o da. |
İndekse bakarsan orda var Talk Box yazısı. _________________ Arama'nın gücüne inanıyorum... |
|
| Başa dön |
|
 |
Ozi
|
Tarih: Pzr Mar 29, 2009 9:33 pm Mesaj konusu: |
|
|
Biliyorum okumuştum. Ama dediğim gibi anlayamadım bu speaker ve talk boxı. Tamam amfiye takıyoruz, ama sonra ne oluyor, ne işe yarıyor? "Ağzınız bu noktada bir filtreleme cihazı gibi çalışır ve sizin verdiğiniz şekle göre sesi değiştirir." Vokal yaparken mi kullanılıyor talk box? Yoksa sadece ağzımızı mı kıpırdatıyoruz? Seste nasıl bir değişme oluyor? Sesin neyini değiştiriyor?
İlginiz ve sabrınız için teşekkürler. |
|
| Başa dön |
|
 |

|
Tarih: Pzr Mar 29, 2009 10:16 pm Mesaj konusu: |
|
|
| Ozi demiş ki: | Biliyorum okumuştum. Ama dediğim gibi anlayamadım bu speaker ve talk boxı. Tamam amfiye takıyoruz, ama sonra ne oluyor, ne işe yarıyor? "Ağzınız bu noktada bir filtreleme cihazı gibi çalışır ve sizin verdiğiniz şekle göre sesi değiştirir." Vokal yaparken mi kullanılıyor talk box? Yoksa sadece ağzımızı mı kıpırdatıyoruz? Seste nasıl bir değişme oluyor? Sesin neyini değiştiriyor?
İlginiz ve sabrınız için teşekkürler. |
Şöyle diyim. Distortion'lı bir gitar sesini borudan ağzına yolluyor mesela. Sen ağzınla şekil verdikçe doğal olarak borudan gelen ses ağzın vasıtasıyla filtrelenmiş oluyor. Wah gibi bir etkisi oluyor o zaman. Ama ses senin ağzının içinde olduğundan bunu duyurmak için bir de borunun yanına mikrofon koyuyorsun.
Kullanım amacı ise wah gibi. Gitar sesine daha çok insan sesi benzeri bir etki katmak.
Mesela benzer etki için örnek veriyim: şu küçük, kulak içi kulaklıklar var. Onları al, sesi bayağı aç. Şarkı falan neyse çalsın işte. Kulaklıkları ağzına çok yaklaştır. Sonra Auuu Auuuu gibi belirgin ağız haraketleri yap. Aynı etkiyi o zamanda farkedersin.
Ayrıca Youtube'dan videolarını izlersen nasıl kullanıldığını birebir görebilirsin. _________________ Arama'nın gücüne inanıyorum... |
|
| Başa dön |
|
 |
Ozi
|
Tarih: Pzr Mar 29, 2009 10:36 pm Mesaj konusu: |
|
|
| Şimdi anladım. Çok teşekkür ederim. |
|
| Başa dön |